Een andere WordPress.com site

Stevia – Stevia rebaudiana
Stevia is een kruidje dat momenteel veel in het nieuws staat vanwege zijn suikervervangende waarde. In Australië kan je al de stevia kopen in zoetjesvorm… maar het heeft toch een hele sterke eigen smaak en je zal het in je thee of koffie toch weer terug proeven. Zelf heb ik gemalen stevia gekocht en gebruik dit in bepaalde producten. Wat mij opvalt is dat ik niet gecharmeerd ben van de zoetigheid – want die is wel enorm aanwezig- je hebt maar een klein mespuntje nodig om het zoet te krijgen, maar dat ik behoefte heb aan de chlorofyl die er in zit – wat juist een hele sterke groene smaak geeft. Maar we vergeten dat een Stevia ook genezende krachten als kruid zelf heeft.
Stevia groeit oorspronkelijk in de hoogvlakten van zuid en centraal Amerika en houd van leemgrond.
Dit kruidje doet iets met de bloedsuikerspiegel en heeft daar een regulerende werking in – daarom kunnen diabetes daar meer baat bij hebben. Het reguleert de bloeddruk en helpt een stressvol hart in balans te krijgen.
Het verhelpt brandend maagzuur en vermindert diarree en helpt indringende bacteriën die niet gewenst zijn te verdrijven. Ook heb ik ergens gelezen dat Stevia zou kunnen helpen als anticonceptiemiddel, het zou fijn zijn als daar meer onderzoek naar gedaan wordt.
Stevia in een soort van lotion helpt rimpelvorming tegen te gaan en tegen puistjes – dit is een reden waarom deze plant ook vaker in gezondheidsmiddelen terecht komt.
Stevia kan bitter ervaren worden, daarom is er in Japan een zoetstof met de glycoside uit stevia gemaakt.
Er wordt beweerd dat Steviol – de Japanse stevia zoetstof mutageen en kankerverwekkend zou zijn en het ongeboren kind zou beïnvloeden. Dit was ook de reden waarom men eerste instantie huiverig zijn om het door de EU goed te laten keuren.
De bitterstof in stevia geeft meestal aan dat het goed is om maar voor een bepaalde periode gebruik te maken van de medicijn. Als je stevia als suiker zelf zal willen gebruiken en dagelijks zal innemen, zal een kruid altijd zijn negatieve kant ook laten zien. Dat geld met alle kruiden zo. Je moet bepaalde tijd stoppen en dan weer beginnen.
Ik heb zelf stevia in huis en ik merk dat ik het niet neem voor zijn suiker waarde, maar meer om zijn medicinale werking. Bij stressvolle situaties – om meer energie te krijgen – het reinigen van het lichaam ik denk dat ik juist die eigenschappen nu nodig heb die stevia mij kan bieden.

bron:
http://www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/paulm/stevia.htm
http://www.stevia-plant.com/medicinal.cfm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: